Fiets gekocht,
En nu?

Gefeliciteerd met je Knappe Fiets! Een vintage fiets werkt net even anders dan een moderne fiets.

1. Onderhoud
Je hebt een vintage fiets gekocht. In feite is dat niet anders dan een klassieke auto. Een klassieker (zeker als je ‘m elke dag gebruikt) heeft onderhoud nodig.
2. Droge doek
2. Klassiekers hebben vaak geen rvs onderdelen. Ze zijn gevoelig voor regen en ander vocht. Zet m daarom zoveel mogelijk binnen neer. Probeer na elke fietstocht in de regen even een droge doek over de fiets te halen. Roest krijgt dan zo min mogelijk kans.
3. Remmen
Klassieke fietsen hebben vaak klassieke velgremmen met blokjes. Dit betekent vaak een langere remweg. Bij regen is dit nog langer. Houd hiermee rekening en start vroeg met remmen.
4. Schoon maken
Vroeger werden producten gemaakt met de gedachte dat het werd onderhouden. Dan gaat t lang mee. Maak je fiets regelmatig schoon en geef wat aandacht. Versloffen is nooit goed maar zeker niet bij een klassieker.
5. Ontvetten
Ontvet één keer in de maand je ketting. Dit kan op verschillende manieren. Bv met kettingcleaner en een borstel. Maar t kan ook met een apparaatje waardoor je handen schoon blijven. Vergeet niet de ketting daarna weer te oliën met kettingolie of spray. Je hebt evt ook speciale olie die een preventieve werking heeft tegen vocht. Gebruik niet teveel olie. Een druppel per kettingschakel. Bij een te vette ketting ontwikkel je met t vuil meer smeer. Neem na t olien even de ketting af met een droge doek.
6. Wassen
Was je fiets regelmatig. Zelf vind ik dit t fijnst met een emmer warm water een emmer en een beetje afwasmiddel. Voor hardnekking vuil kun je wat ontvetter gebruiken. Dasty van de wibra werkt fantastisch. Gebruik in geen geval één hogedrukreiniger. Door de harde straal spuit je al t vet en olie weg uit belangrijke onderdelen als lagers.
7. Nalopen
Zet na t wassen je stalen ros in de was en spuit boutjes, moertjes en bewegende delen in met wd40. Niet teveel. Te vet trekt vuil aan. Loop boutjes en moertjes af en toe na en draai deze aan.
8. Ledervet
Leren zadels beschermen tegen de zon om uitdroging te voorkomen. Smeer een paar keer per jaar je leren zadel in met ledervet. Ook de onderkant. Dit voedt het leer en houdt t soepel.
9. Poetsen
Poets je velgen regelmatig mooi op met een metaalpolish. Doe daarna een heel klein beetje vaseline op de spaaknippels.